Slanker met probiotica tijdens zwangerschap

Wanneer vrouwen na het eerste trimester van hun zwangerschap tot een half jaar na de bevalling probiotica nemen, hebben ze een jaar na de bevalling minder last van overgewicht. De Finse onderzoeker Kirsi Laitinen concludeerde dat beïnvloeding van de darmflora mogelijk meehelpt overgewicht tegen te gaan.
De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd op het congres van de European Association for the Study of Obesity in Amsterdam. In het onderzoek werden 256 zwangere vrouwen in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg probiotica en een voedingsadvies. De tweede groep kreeg een placebo en een voedingsadvies. De derde groep kreeg een placebo en geen voedingsadvies.
Van de vrouwen in de eerste groep bleek na een jaar 25% een BMI van 30 kg/m^2 of hoger te hebben. In de tweede groep zonder probiotica was dit percentage 43%. In het onderzoek was geen rekening gehouden met het gewicht van de vrouwen voor de zwangerschap. Dit was het eerste onderzoek waarin de rol van probiotica in de ontwikkeling van obesitas werd bestudeerd.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+