Slechter geheugen door fructose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een tekort aan omega 3-vetzuren in de voeding en een teveel aan fructose komt het geheugen niet ten goede, zo blijkt uit een dierstudie.

In de studie kregen ratten 5 dagen de tijd de weg te leren door een nieuw doolhof. Vervolgens werden ze in 2 groepen verdeeld. Ratten in de eerste groep kregen voeding rijk aan omega 3-vetzuren uit lijnzaad. De ratten in de andere groep kregen voeding zonder visvetzuren. Het drinkwater van de ratten werd vervangen door een siroop dat voor 15% uit fructose bestond. Na 6 weken werden de ratten opnieuw in het doolhof geplaatst.

De ratten die voeding mét omega 3-vetzuren kregen slaagden er significant beter in de weg uit het doolhof te vinden dan hun andere soortgenoten. Ratten die geen visvetzuren kregen hadden significant hogere bloedconcentraties van glucose, insuline en triglyceriden. Ze vertoonden symptomen van insulineresistentie. In hun hersenen werd een verminderd energiemetabolisme gezien en een verminderde activiteit van synapsen. Beide processen zijn van belang voor het leervermogen en geheugen.

Voeding rijk aan fructose - onder andere door de veelvuldige toepassing van glucose-fructosestroop in bewerkte levensmiddelen - in combinatie met een tekort aan omega 3-vetzuren leidt tot een toename van insulineresistentie en een verhoging van de insuline- en triglyceridenconcentratie, typische kenmerken van het metabool syndroom.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen