Soepele bloedvaten met vitamine K2

Suppletie met vitamine K2 vermindert vaatstijfheid en vergroot de flexibiliteit van de vaatwand, zo blijkt uit een Maastrichtse studie.

Er namen 244 gezonde, postmenopauzale vrouwen aan de studie deel. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen 180 mcg vitamine K2 in de vorm van menaquinon-7 of een placebo. Ze kregen het supplement dagelijks gedurende drie jaren. Voor en na de studieperiode werd met behulp van ultrasound techniek de dikte van de binnenste twee lagen van de halsslagaderwand (carotis) gemeten. Deze zogenaamde intima-media dikte (IMD) is een indicatie voor de vaatstijfheid. Daarnaast werd de vaatstijfheid bepaald met behulp van de zogenaamde Pulse-Wave Velocity (PWV). Ook werden andere parameters gemeten, zoals de concentratie van de inactieve vorm van matrix-GLA-proteïne (MGP). Dit eiwit kan onder invloed van vitamine K2 worden geactiveerd waarna het de afzetting van kalk in de bloedvaten remt. Een hoge concentratie inactief MGP is echter in verband gebracht met een verhoogd risico van hart- en vaatziekten.

Onder invloed van suppletie met vitamine K2 verminderde de vaatstijfheid significant. Dit was vooral het geval bij vrouwen met een hoge mate van vaatstijfheid. Bovendien leidde suppletie tot een significante afname van 50% van de inactieve vorm van MGP.

Uit de resultaten blijkt dat vitamine K2-suppletie een gunstig effect heeft op de bloedvaten door een vermindering van vaatstijfheid en door activatie van MGP. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+