Soja gunstig tegen borstkanker bij premenopausale vrouwen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De resultaten van een recente Amerikaanse studie bieden stevig bewijs dat een hoge consumptie van sojaproducten bescherming biedt tegen de ontwikkeling van premenopauzale borstkanker.
Sojaproducten zijn rijk aan isoflavonen, een groep van fyto-oestrogenen met zowel anti-oestrogene als anticarcinogene eigenschappen.
Het onderzoek betrof 73.223 vrouwen die aan de Shanghai Women's Health Study deelnamen. Met behulp van een vragenlijst was informatie verkregen over de voedselinname op zowel jong-volwassen als volwassen leeftijd. Aan de hand hiervan werden schattingen gemaakt van de innamen van soja-eiwitten en isoflavonen.
Tijdens de gemiddelde volgperiode van ruim 7 jaar werden 592 gevallen van borstkanker vastgesteld. Hierbij bleek dat naarmate de consumptie van sojaproducten (soja-eiwitten of isoflavonen) op volwassen leeftijd hoger was, het risico van premenstruele borstkanker kleiner was. Dit verband was statistisch sterk significant. Zo toonden de 20% vrouwen die op volwassen leeftijd de grootste hoeveelheid soja-eiwitten consumeerden een 59% verminderd risico premenopauzale borstkanker te ontwikkelen dan de 20% die gedurende dezelfde leeftijdsperiode de minste soja-eiwitten innamen. Op dezelfde wijze ging een hogere inname van isoflavonen met een 56% verlaagd risico gepaard. Er werd ook een gunstig verband tussen de consumptie van sojaproducten op jongvolwassen leeftijd en het risico van premenopauzale borstkanker gevonden. Een hogere sojaconsumptie in deze leeftijdsperiode betekende een 43% significant verminderd risico van premenopauzale borstkanker. De onderzoekers vonden geen verband tussen de sojaconsumptie en het risico van postmenopauzale borstkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen