Soort groente en tumorlocatie in darm

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Groenten en fruit beschermen tegen het risico van dikkedarmkanker, maar de plaats waar de groente- of fruitsoort werkzaam is in de darm blijkt te verschillen.

Het onderzoeksteam analyseerde voedingsinformatie van bijna 2000 deelnemers waarvan bij 834 proefpersonen de diagnose dikkedarmkanker was gesteld. De overige 939 deelnemers waren gezond.

Fit met Voeding Kookboek" src="../../../afbeeldingen/onze boeken/250112kookboek-cover.jpg" alt="Fit met Voeding Kookboek" width="113" height="145" />

Vervolgens werd de invloed van de groenten- en fruitconsumptie op het risico van dikkedarmkanker onderzocht. Hiertoe werd een vergelijking gemaakt tussen de kwart deelnemers met de hoogste (totale) inname ten opzichte van de kwart met de laagste (totale) groente- en/of fruitconsumptie.

De totale inname van groenten en/of fruit was niet van invloed op het risico van kanker in het eerste (proximale) deel van de dikke darm en in het rectum. Wel verlaagde de totale inname van groenten en fruit en de totale groenteconsumptie het kankerrisico in het laatste (distale) deel van de darm. De consumptie van koolsoorten verlaagde het risico van kanker in het proximale deel met 38%. De consumptie van donkergele groenten en appels verlaagden het risico van een tumor in het distale deel met respectievelijk 39% en 49%. Het nuttigen van fruitsap bleek daarentegen de kans op dikkedarmkanker met 74% te verhogen.
Volgens de onderzoekers is het van belang om in toekomstige studies rekening te houden met de locatie van de tumor wanneer de relatie tussen groenten en fruit enerzijds en darmkanker anderzijds wordt onderzocht. Tot op heden is dit niet gebeurd. Dit kan mogelijk de tegenstrijdige resultaten die in het verleden werden gevonden verklaren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen