Specerijen maken maaltijd gezonder

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wanneer kruiden aan de maaltijd worden toegevoegd, is de insulinerespons en het triglyceridengehalte na de maaltijd lager. Tevens wordt de antioxidatieve capaciteit vergroot.
Aan de studie namen 6 mannen met overgewicht deel. De mannen waren in de leeftijd van 30 tot 65 jaar en verkeerden verder in een goede gezondheid. Met een tussenperiode van een week kregen ze 2 identieke maaltijden voorgeschoteld van 1200 kcal. Aan een van de maaltijden werden 14 gram specerijen toegevoegd. De kruiden bestonden uit rozemarijn, oregano, kaneel, kurkuma, zwarte peper, kruidnagel, knoflook en paprika. Voor en tot 3 uur na de maaltijden werden bloedmonsters afgenomen (telkens na 30 minuten).
Na de kruidige maaltijd bleek de insulinerespons en het triglyceridengehalte met respectievelijk 21% en 31% significant lager dan na het gewone diner. De antioxidatieve capaciteit (ORAC) van het bloedplasma nam met 13% significant toe na de maaltijd met specerijen.
Geconcludeerd kan worden dat kruiden de insulinerespons, het triglyceridengehalte en de antioxidatieve capaciteit kunnen verbeteren na de maaltijd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen