Spieroefeningen goed bij osteoartritis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Lichamelijke oefeningen, zowel in het water als daarbuiten, verbeteren het functioneren van patiënten die last hebben van osteoartritis.
Dit is de conclusie van Australische onderzoekers onder leiding van dr. Maria Crotty. In het onderzoek werden 105 personen van vijftig jaar en ouder met osteoartritis van de heup of knie verdeeld in drie groepen van elk 35 personen. Groep één kreeg hydrotherapie, ofwel oefeningen in het water. Groep twee kreeg grondoefeningen en de derde groep deed geen oefeningen. In de eerste twee groepen werd drie keer per week getraind.
Na zes weken werd in de grondoefeningengroep een verbetering waargenomen in de kracht van de vierhoofdige dijbeenspier (quadriceps) vergeleken met de hydrotherapiegroep en de controlegroep. De hydrotherapiegroep had ook meer kracht in de quadriceps in vergelijking met de controlegroep. De quadriceps is de strekspier van het kniegewricht.
Hydrotherapie gaf een verbetering te zien in de loopafstand en het lichamelijk functioneren in vergelijking met de controlegroep. De gymnastiekgroep had verbeteringen in de loopsnelheid. Tevens waren de patiënten in deze groep tevredener.
Patiënten met ernstige osteoartritis voor wie lichamelijke activiteit pijnlijk is, zouden oefeningen in het water kunnen doen op hun eigen niveau. Maar als de spieren versterkt moeten worden, zijn oefeningen op het droge beter, aldus de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen