Spieroefeningen stimuleren immuunsysteem ouderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Ouderen die gedurende langere tijd lichte weerstandsoefeningen voor de spieren doen, stimuleren hiermee hun immuunsysteem.
Dit meldde dr. Jennifer DiPenta van de Acadia University in Nova Scotia, Canada, op een bijeenkomst van de American Physiological Society tijdens het Experimental Biology 2004 congres.
In haar studie werden tien mannen en twaalf vrouwen tussen de 54 en 82 jaar elf maanden gevolgd. De deelnemers deden drie keer per week gedurende dertig minuten spieroefeningen die ze gemakkelijk thuis konden doen.
Na elf maanden bleek er een duidelijke toename te zijn in de activiteit van de natural killer (NK) cellen. NK-cellen zijn de witte bloedcellen die als eerste in actie komen tegen virale infecties. De deelnemers bleken tevens meer spierkracht te hebben. Daarbij was de concentratie van het totale cholesterol en het ‘slechte’ LDL-cholesterol afgenomen. De concentratie van het ‘goede’ HDL-cholesterol was gelijk gebleven.
Eerder onderzoek van personen die maar drie maanden dergelijke oefeningen hadden gedaan, liet niet dezelfde activiteitstoename van het immuunsysteem zien. Waarschijnlijk is de verlengde oefenperiode van elf maanden hier de oorzaak van, aldus de DiPenta.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.