Spierziekte door hoge dosering Zocor

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Recent onderzoek laat zien dat een hoge dosering van het cholesterolverlagende medicijn simvastatine (Zocor) niet significant beter werkt dan een lage dosering van het middel. Wel verhoogt een hoge dosering Zocor het risico van spiercomplicaties.
Voor het onderzoek werden 4497 patiënten die een hartaanval hadden gehad, over twee groepen verdeeld. De eerste groep werd intensief behandeld. Na dertig dagen waarin ze dagelijks 80 mg simvastatine kregen, volgde een dubbele dosering. De tweede groep kreeg gedurende vier maanden iedere dag een placebo, gevolgd door 20 mg simvastatine per dag. De patiënten werden gedurende zes tot vierentwintig maanden gevolgd.
Het aantal deelnemers uit beide groepen dat aan een hartziekte overleed, een niet-fataal hartinfarct of een beroerte kreeg of voor hartziekten in het ziekenhuis werd opgenomen, verschilde tussen de groepen niet significant. Wel kwam er in de groep die de hogere dosering kreeg, in negen gevallen myopathie voor. In de laag gedoseerde groep kwam de spierziekte niet voor.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.