Stamcelproliferatie met Ginkgo biloba

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Wetenschappers hebben mogelijk ontrafeld waarom Ginkgo biloba het geheugen verbetert. Een extract hiervan leidt bij ratten tot proliferatie van neurale stamcellen.

De onderzoekers creëerden een model van ratten met vasculaire dementie. Zeven dagen later kreeg een deel van de ratten een Ginkgo biloba-extract toegediend in een dosis van 50 mg per kilogram lichaamsgewicht. Het extract bevatte een hoge concentratie flavonoïden en terpenoïden.

Het leervermogen en de geheugencapaciteit werden getest met de zogenaamde Morris-water-maze-test. Na vijftien dagen en na een, twee en vier maanden werd de proliferatie van neurale stamcellen gemeten.

Toediening van het extract leidde in de suppletiegroep tot een significante verbetering van de leercapaciteit en het geheugen ten opzichte van de controlegroep. Tevens nam de proliferatie van neurale stamcellen in de subventriculaire zone en de zogenaamde dentate gyrus - een onderdeel dat betrokken is bij het geheugen - significant toe bij de ratten die het extract kregen. Gedurende vier maanden nam het aantal stamcellen toe. De hoogste toename werd gezien na een maand.

Volgens de onderzoekers is het zinvol om het effect van Ginkgo biloba te testen in een humane studie met vasculaire dementie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen