Statines: bijwerkingen onvoldoende bekend

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoekers twijfelen aan het nut en de veiligheid van cholesterolverlagende statines bij personen met een laag cardiovasculair risico. Er is onvoldoende bekend over de bijwerkingen op de lange termijn. Ook vermoeden de onderzoekers dat niet alle resultaten van studies aan het licht zijn gekomen en dat bijwerkingen niet gerapporteerd worden.
In de review werden 14 gerandomiseerde studies met een totaal van meer dan 34.000 personen geanalyseerd. In 11 studies hadden de proefpersonen een aandoening waaronder verstoorde bloedlipiden, diabetes, verhoogde bloeddruk en nierproblemen. Het merendeel van de studies werd uitgevoerd onder supervisie van farmaceutische bedrijven.
De kans op sterfte en hart- en vaataandoeningen nam af door gebruik van de cholesterolverlagende middelen. Er was echter geen duidelijkheid over schadelijke effecten of de invloed van statines op de kwaliteit van leven. De onderzoekers geven aan dat het statinegebruik mogelijk kan leiden tot verlies van het kortetermijngeheugen, stemmingswisselingen en depressies. In eerdere studies werd ook een verband gevonden met leverfunctiestoornis, acuut nierfalen, staar en spierzwakte.
Hoewel blijkt dat statines de kans op hart- en vaataandoeningen verkleinen, is er onvoldoende bewijs om deze cholesterolverlagers voor te schrijven bij personen die nog geen hartinfarct hebben gehad. Daarnaast is in de studies te weinig aandacht besteed aan mogelijke bijwerkingen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen