Sterkere botten bij Crohn door vitamine D en calcium

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Dagelijkse suppletie met vitamine D en calcium geeft een toename van de botmineraaldichtheid bij patiënten met de ziekte van Crohn. Tevens gebruik van etidronaat geeft geen grotere toename van de botmineraaldichtheid. Dit is de conclusie van onderzoekers van de University of Alberta in Canada.
Aan het onderzoek deden 154 patiënten met de ziekte van Crohn mee. Ze hadden bij aanvang van het onderzoek allen een verminderde botmineraaldichtheid. Dit wordt vaak gezien bij de ziekte van Crohn door het gebruik van corticosteroïden en verminderde opname van voedingsstoffen uit de darm. De helft kreeg gedurende veertien dagen 400 mg etidronaat (Didronel) per dag, een middel tegen osteoporose, de andere helft kreeg niets. Daarna kreeg iedereen dagelijks, gedurende 76 dagen, 500 mg calcium en 400 IE vitamine D. Deze drie maanden durende cyclus werd acht maal herhaald. De botmineraaldichtheid werd bepaald voor aanvang van het onderzoek, na 6, 12 en 24 maanden.
Er werd in beide groepen een significante toename gevonden in de botmineraaldichtheid van de lage ruggenwervels, het spaakbeen en het beenuitsteeksel van het dijbeen (trochanter). Er werd geen verschil gevonden tussen de beide behandelgroepen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.