Stimuleert chemotherapie metastasering?

Chemotherapie is een effectieve behandeling voor borstkanker. Een muizenexperiment suggereert echter dat chemotherapie uitzaaiingen kan induceren.

Primaire tumoren produceren zogenaamde extracellulaire blaasjes waaronder exosomen (blaasjes van 50 tot 100 nm) die de verspreiding en groei van gemetastaseerde kankercellen vergemakkelijken. Tot nu toe was het effect van chemotherapie op deze exosomen onduidelijk.

Het muizenexperiment toonde dat twee soorten cytostatica, taxanen en anthracyclines, die veelvuldig worden gebruikt bij borstkanker de productie van exosomen stimuleren. Deze exosomen bevatten annexine A6 (ANXA6), een eiwit dat een cascade in gang zet waardoor de kans op longmetastasen toeneemt. Genetische inactivering van ANXA6 in door chemotherapie geactiveerde exosomen verkleint de kans op uitzaaiingen.

ANXA6 wordt gedetecteerd in exosomen bij muizen die behandeld zijn met specifieke chemotherapie. Hierdoor bestaat een verhoogd risico op uitzaaiingen bij gebruik van deze cytostatica.

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+