Stof in olijfolie antioxidant met potentie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Hydroxytyrosol kan artritis en ontstekingsreacties in het endotheel tegengaan.
De stof wordt gevonden in olijven en is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. De productie van stikstofoxide (NO) en prostaglandine E2 (PGE2) wordt geremd. Tevens vermindert de secretie van ontstekingsbevorderende cytokinen. Dit blijkt uit laboratoriumonderzoek met muiscellen.
Al eerder bleek dat hydroxytyrosol een gunstig effect heeft bij de preventie van cardiovasculaire aandoeningen doordat de stof het LDL-cholesterol verlaagt. Ook kan hydroxytyrosol het risico van maculadegeneratie in het oog verkleinen. Niet alleen de afzonderlijke stof, maar ook een olijvenextract vermindert de secretie van verschillende ontstekingsbevorderende cytokinen. Inname van 40 ml olijfolie is overigens voldoende om een uur later een maximale concentratie van 17 mmol/l te bereiken. Bij een dergelijke concentratie is de stof van invloed op de genexpressie van NO, PGE2 en cytokinen.
Hydroxytyrosol is het belangrijkste bestanddeel van olijven. Reden voor DSM om onderzoek naar deze stof te continueren. De firma heeft overigens een patent op zijn naam voor een unieke combinatie van hydroxytyrosol en andere nutriënten met als doel de energieproductie in de mitochondriën te vergroten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen