Stof uit tulpenboom bij cardiomyopathie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een stof uit de tulpenboom, het honokiol, is effectief bij een ernstige hartaandoening, genaamd Arythmogene Rechter Ventrikel Cardiomyopathie (ARVC). 

ARVC is een erfelijke aandoening van de hartspier (PKP2-genmutatie) waarbij een deel van het spierweefsel van het hart verandert in vet- of bindweefsel. De helft van alle gevallen van plotse hartdood bij sporters tijdens lichamelijke activiteit wordt mogelijk veroorzaakt door ARVC. Het onderliggende mechanisme is vermoedelijk een defect in de celkern van de hartspiercellen die verantwoordelijk zijn voor het samentrekken van de hartspier. Het defect zet een kettingreactie in gang die leidt tot celdood.
Om het mechanisme nader te bestuderen werden hartbiopten onderzocht van personen die erfelijk belast zijn met ARVC en van gezonde proefpersonen. De wetenschappers identificeerden de moleculaire verschillen tussen de harten. Op basis hiervan formuleerden zij hypothesen over de oorzaken van de ziekte en testten deze in experimenten met muizen en hartspiercellen.

De wetenschappers ontdekten dat door activering van een specifiek eiwit, sirtuïne-3 (SIRT3), de progressie van de aandoening kon worden vertraagd. SIRT3 kon worden geactiveerd door honokiol. Honokiol wordt gewonnen uit de schors en bladeren van de tulpenboom (Magnoliaceae) en is als voedingssupplement verkrijgbaar. Toediening van honokiol aan muizen met een PKP2-genmutatie en hartspiercellen vertraagt de ontwikkeling van ARVC.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen