Stoffen uit gluten wél opneembaar

Voor het eerst is aangetoond dat stoffen, afkomstig bij de vertering van gluten de darmwand kunnen passeren en zodoende opgenomen kunnen worden in de bloedbaan. De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Milaan. Ze maakten gebruik van een kunstmatig model van de maag en darmen.

De wetenschappers onderzochten in tegenstelling tot eerdere studies niet de afzonderlijke gluten, maar bekeken het effect van de inname van twee soorten glutenrijk brood en vier soorten spaghetti die verkrijgbaar waren in de supermarkt.

Tot de moleculen die tijdens de vertering vrijkwamen behoorden onder andere exorfinen. Het betrof de exorfinen A5 en C5. Van de exorfine C5 werd in verhouding tot A5 een dubbele concentratie opgenomen (tot 1 mg per portie pasta). Deze opiaatachtige eiwitten zijn eerder aangetroffen in de ruggenmergvloeistof van personen met schizofrenie en autisme. De stoffen worden in verband gebracht met een verergering van symptomen.

De wetenschappers plannen een nieuwe studie waarin ze willen bekijken wat er met de moleculen gebeurt wanneer ze vanuit de darm in het bloed worden getransporteerd. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+