Stress slecht voor het hart

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Zweeds onderzoek laat een verband zien tussen mensen met chronische stress en een verhoogde kans op een beroerte of een hartziekte. Dit verband was vooral te zien bij mannen.
Aan het onderzoek deden 13.600 mannen en vrouwen mee. Bij aanvang van de studie, tussen 1974 en 1980, werden de personen ondervraagd over hun stressniveau van de afgelopen één tot vijf jaar. Alle deelnemers waren bij de start van de studie van middelbare leeftijd. Deze personen werden tot 1999 gevolgd.
In vergelijking tot de groep met de meeste stress, had de groep deelnemers die bij aanvang van de studie de minste stress ervoeren, 14% minder hartziekten ontwikkeld of beroerten gekregen. Het risico van een fatale beroerte was bij de mannen met stress zelfs twee keer zo groot dan bij de mannen die aan het begin van het onderzoek minder stress hadden. Bij de vrouwen was er slechts een zwak verband te zien tussen stress en hartziekten. Bij de statistische analyse van de resultaten werd gecorrigeerd voor familiegeschiedenis, rookgewoonten, hoge bloeddruk en overgewicht.
Er zijn al eerder onderzoeken naar de relatie tussen stress en hartziekten gedaan. Een aantal van deze onderzoeken, maar niet allemaal, gaven ook een verband hiertussen weer. Een reden kan zijn dat de stress direct of indirect een negatieve invloed heeft op de bloedvaten. Dit kan bijvoorbeeld doordat het niveau van de stresshormonen chronisch hoog is of doordat de stress leidt tot ongezonde gewoonten, bijvoorbeeld roken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.