Suikerpatiënt? Nuttig een uitgebreid ontbijt!

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wie diabetes heeft doet er verstandig aan een uitgebreid ontbijt te nemen met eiwit- en vetrijke producten. Dit leidt niet alleen tot een verzadigd gevoel, maar verbetert tevens de glucosewaardes.

Er werden 59 personen met overgewicht en diabetes type-2 willekeurig verdeeld in twee groepen. Personen in de eerst groep kregen gedurende drie maanden dagelijks een uitgebreid ontbijt dat rijk was aan vetten en eiwitten. De andere personen kregen een normaal ontbijt rijk aan koolhydraten. Het grote ontbijt bevatte 33% van de totale dagelijkse energiebehoefte, terwijl het kleine ontbijt slechts 13% van de dagelijkse energiebehoefte bevatte.

De gewichtsreductie was voor de personen in beide groepen gelijk. Bij personen die het grote ontbijt kregen nam de gemiddelde glucosespiegel significant af (-5%) terwijl deze toenam bij personen die een licht ontbijt kregen (+1%). Onder invloed van het uitgebreide ontbijt daalde tevens van de bloeddruk de bovendruk significant met bijna 10 mmHg. Deze daling was slecht 2 mmHg in de groep die het kleine ontbijt kregen. Bij 31% van de personen in de grote ontbijtgroep kon de diabetesmedicatie worden verlaagd. Dit was niet het geval bij personen in de kleine ontbijtgroep. In deze groep moest bij 17% van de personen de diabetesmedicatie worden verhoogd. Uitgebreid ontbijten voorkwam tevens hongergevoelens.

Volgens de onderzoekers is het nuttigen van een uitgebreid ontbijt een eenvoudige manier om de ziekte beter onder controle te houden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen