Suikers en zetmeel verhogen bloeddruk bij suikerziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Voeding rijk aan zetmeel en suikers verhoogt de bloeddruk bij patiënten met diabetes type-2, ofwel ouderdomssuikerziekte. Vervanging van een gedeelte van de koolhydraten door enkelvoudig onverzadigde vetzuren kan dit voorkomen. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder leiding van dr. Abhimanyu Garg.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij 42 suikerpatiënten. Zij kregen voeding die rijk was aan koolhydraten of rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (EOV). Na zes weken was er een week pauze en daarna werd er van voedingtype gewisseld. Bij de koolhydraatrijke voeding bestond 55% van de calorieën uit koolhydraten, 30% uit vet waarvan 10% uit EOV. In de voeding rijk aan EOV bestonden de calorieën voor 40% uit koolhydraten, 45% uit vet waarvan 25% uit EOV.
Aan het eind van beide perioden van zes weken werd geen verschil gevonden in bloeddruk en hartslag. Na de tweede periode van zes weken werd het onderzoek met acht weken verlengd zodat men dus veertien weken achter elkaar dezelfde soort voeding kreeg.
Nu werd wel een verschil gevonden. Na veertien weken koolhydraatrijke voeding was de bloeddruk significant hoger dan na zes weken voeding rijk aan EOV. De bovendruk was 132 tegen 126 mmHg en de onderdruk was 83 tegen 76 mmHg. De hartslag was met zeven tot acht slagen per minuut toegenomen. Na veertien weken voeding met veel EOV was de bloeddruk lager dan na zes weken koolhydraatrijke voeding. Dit verschil was echter niet significant.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.