Sulforafaan tegen borstkanker?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De groei van borstkanker kan afgeremd worden door sulforafaan, een stof die algemeen voorkomt in kruisbloemige groenten. Hiertoe behoren broccoli, bloemkool, spruitjes en boerenkool.
Aan de Universiteit van Illinois heeft dr. Keith Singletary, hoogleraar voedingswetenschappen en humane voeding, samen met doctoraal student Steven Jackson de resultaten gepubliceerd van een studie naar de effecten van sulforafaan op borstkankercellen. Binnen enkele uren na toevoeging van sulforafaan aan een kweek van borstkankercellen was de groei geblokkeerd. Uit eerder onderzoek waren al protectieve effecten voor sulforafaan gevonden in tumorvormende modellen in proefdieren. Hierin werden de effecten toegeschreven aan stimulering van de fase 2-ontgifting en de afremming van fase 1-metabolisering door enzymen in de darmwand en de lever. Tevens bevordert sulforafaan het proces van natuurlijke celdood of apoptose van tumorcellen.
Vooralsnog is onduidelijk in hoeverre het eten van broccoli en andere kruisbloemige groenten voldoende sulforafaan in het lichaam brengt om hetzelfde effect op borstkankercellen te bereiken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.