Supplementen gunstig bij carpaaltunnelsyndroom

Personen met carpaaltunnelsyndroom zijn voor verbetering of het onder controle houden van hun klachten mogelijk gebaat bij suppletie met alfaliponzuur en gammalinoleenzuur. Dat blijkt uit de resultaten van een Italiaanse studie. Er is volgens de onderzoekers vooral veel winst te verwachten als de suppletie al in een vroeg stadium van deze aandoening wordt ingezet.
Bij het carpaaltunnelsyndroom is er sprake van een beknelde zenuw in de pols. Het is een van de meest gediagnosticeerde zenuwproblemen. De zenuwbeknelling veroorzaakt klachten zoals tintelingen en pijn in hand en vingers. Dit veroorzaakt in veel gevallen grote problemen bij de normale dagelijkse activiteiten. Voor een ernstige vorm van carpaaltunnelsyndroom is chirurgisch ingrijpen noodzakelijk.
Het onderzoek betrof 112 personen met carpaaltunnelsyndroomin een gemiddeld stadium. In twee willekeurige groepen verdeeld kregen ze gedurende 3 maanden dagelijks ofwel een combinatie van 600 mg alfaliponzuur (ALA) en 360 mg gammalinoleenzuur (GLA), ofwel een combinatie van B-vitaminen, namelijk: 150 mg vitamine B6, 100 mg vitamine B1 en 500 mcg vitamine B12. Alle genoemde stoffen staan bekend vanwege hun mogelijk beschermende effect op zenuwen.
Aan het einde van de suppletieperiode toonden degenen die met ALA en GLA waren behandeld een significante verbetering van de symptomen en significant minder functionele beperking. Dit vergeleken met de situatie bij aanvang. De suppletie met B-vitaminen bleek echter geen significante verbeteringen op te leveren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+