Supplementgebruikers gezonder dan niet-gebruikers

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen die dagelijks diverse supplementen gebruiken waaronder vitaminen, mineralen en kruiden hebben een beter bloedbeeld en een verminderde kans op een voedingsstoftekort, verhoogde bloeddruk of diabetes in vergelijking met personen die geen supplement gebruiken of alleen een multivitaminepreparaat.
Aan de studie namen 278 personen deel die diverse supplementen gebruikten, 176 die een multivitaminesupplement namen en 602 personen die geen preparaat namen. Via vragenlijsten en lichamelijk onderzoek werd informatie verzameld over de gezondheidsstatus.
Meer dan 50% van de personen die diverse preparaten van een bepaalde firma namen, gebruikten een multivitaminepreparaat, vitamine B-complex, vitamine C, carotenoïden, vitamine E, calcium met vitamine D, omega 3 vetzuren, flavonoïden, lecithine, alfalfa, coënzym Q10 met resveratrol, glucosamine en een kruidenimmuunsupplement. Daarnaast gebruikten de meeste vrouwen gammalinoleenzuur en probiotica terwijl mannen zink, knoflook, zaagpalm en sojaproteïne gebruikten.
De concentraties van voedingsstoffen in het bloed werden bepaald en bleken toe te nemen bij gebruik van meerdere preparaten. Na correctie voor beïnvloedende factoren zoals de leeftijd, geslacht, inkomen, opleidingsniveau en BMI bleek dat gebruik van een combinatie van diverse supplementen leidde tot betere concentraties van homocysteïne, C-reactief proteïne, HDL-cholesterol en triglyceriden. Ook nam de kans op het ontstaan van hoge bloeddruk en diabetes af.
Geconcludeerd werd dat het gebruik van diverse supplementen leidt tot een betere gezondheidsstatus. Vervolgstudies zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.