Suppletie bij hart- en vaatziekten wél zinvol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitaminesuppletie bij cardiovasculaire aandoeningen wordt ten onrechte op basis van klinische studies verworpen, zo blijkt uit een review.

Het effect van vitamine B- en E-suppletie bij hart- en vaataandoeningen is de laatste twee decennia in diverse cohortstudies aangetoond. Suppletie met vitamine B6, B12 en foliumzuur kan het homocysteïnegehalte verlagen, oxidatieve stress verminderen en diverse parameters positief beïnvloeden waarmee de progressie van atherosclerose wordt tegengegaan. Ook vitamine E kan - dankzij zijn antioxidatieve vermogen - het proces van atherosclerose te vertragen. Aan de andere kant werd in klinische studies geen aantoonbare werking van vitamine B en E gezien bij cardiovasculaire aandoeningen. Volgens de auteurs van de review is dit echter geen reden om suppletie bij hart- en vaataandoeningen te verwerpen.

Ze analyseerden de resultaten van 12 klinische studies waarin gesuppleerd werd met B-vitamines of vitamine E en kwamen tot de conclusie dat de gebruikte onderzoeksmethoden niet voldeden. Zo werd onvoldoende rekening gehouden met beïnvloedende factoren waaronder medicatiegebruik. Doordat proefpersonen statines en bloedverdunners gebruikten was een zuivere vergelijking tussen suppletie- en placebogroepen onmogelijk om het effect van vitaminesuppletie te kunnen vaststellen.

De auteurs concluderen dat het onterecht is om op basis van deze klinische studies het preventief gebruik van vitamines bij cardiovasculaire aandoeningen af te wijzen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen