Suppletie bij hartoperatie zinvol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een combinatie van omega 3-vetzuren, vitamine C en vitamine E gaat oxidatieve stress en ontstekingen tegen bij personen die een hartoperatie.
Aan de studie namen 95 patiënten deel. Ze werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Patiënten in de suppletiegroep kregen vanaf 2 dagen voor de operatie tot aan hun ontslag 2 gram omega 3-vetzuren per dag. De anderen kregen vanaf 7 dagen voor de ingreep tot het ontslag een placebo. Twee dagen voor de operatie werd nog 1 gram vitamine C met 400 IE vitamine E toegediend (suppletiegroep) of een placebo (placebogroep). Tijdens de interventieperiode werd het bloed en hartweefsel onderzocht.
In vergelijking met de placebogroep was de vetzuurperoxidatie met 28% en de eiwitcarbonylering (een degradatie van eiwitten)met 24% significant lager in de suppletiegroep. De gereduceerde/geoxideerde glutathion (GSH/GSSG) ratio was met 38% significant hoger bij de personen in de suppletiegroep in vergelijking met de placebogroep. Het aantal leukocyten en de concentratie CRP in het bloed werd significant minder onder invloed van suppletie. Ook de activering van NF-kappa-B in het hartweefsel was met 23% significant lager in de suppletiegroep in vergelijking met de placebogroep.
Omega 3-vetzuren in combinatie met de antioxidanten vitamine C en E blijken effectief oxidatieve stress en ontstekingen tegen te gaan bij een hartoperatie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen