Suppletie bij hartoperatie zinvol

Een combinatie van omega 3-vetzuren, vitamine C en vitamine E gaat oxidatieve stress en ontstekingen tegen bij personen die een hartoperatie.
Aan de studie namen 95 patiënten deel. Ze werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Patiënten in de suppletiegroep kregen vanaf 2 dagen voor de operatie tot aan hun ontslag 2 gram omega 3-vetzuren per dag. De anderen kregen vanaf 7 dagen voor de ingreep tot het ontslag een placebo. Twee dagen voor de operatie werd nog 1 gram vitamine C met 400 IE vitamine E toegediend (suppletiegroep) of een placebo (placebogroep). Tijdens de interventieperiode werd het bloed en hartweefsel onderzocht.
In vergelijking met de placebogroep was de vetzuurperoxidatie met 28% en de eiwitcarbonylering (een degradatie van eiwitten)met 24% significant lager in de suppletiegroep. De gereduceerde/geoxideerde glutathion (GSH/GSSG) ratio was met 38% significant hoger bij de personen in de suppletiegroep in vergelijking met de placebogroep. Het aantal leukocyten en de concentratie CRP in het bloed werd significant minder onder invloed van suppletie. Ook de activering van NF-kappa-B in het hartweefsel was met 23% significant lager in de suppletiegroep in vergelijking met de placebogroep.
Omega 3-vetzuren in combinatie met de antioxidanten vitamine C en E blijken effectief oxidatieve stress en ontstekingen tegen te gaan bij een hartoperatie.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+