Suppletie bij zwangerschapsdiabetes

Suppletie met vitamine D in combinatie met de mineralen magnesium, zink en calcium vermindert oxidatieve stress en inflammatie bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

Voor het onderzoek werden zestig vrouwen geselecteerd met zwangerschapsdiabetes. Ze gebruikten geen medicatie voor de diabetes. De vrouwen werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende zes weken tweemaal per dag een supplement of de placebo. Het supplement bestond uit 100 mg magnesium, 4 mg zink, 400 mg calcium en 200 IE vitamine D.

In de suppletiegroep werd ten opzichte van de placebogroep een significante daling gezien van de ontstekingsmarker CRP en malondialdehyde, een biomarker voor oxidatieve stress. Suppletie ging bovendien gepaard met een significante toename van de totale antioxidatieve capaciteit. Ook werd een verband gevonden met het lichaamsgewicht van de baby’s; pasgeborenen van moeders uit de suppletiegroep hadden een significant lager geboortegewicht in vergelijking met baby’s van moeders uit de placebogroep (gemiddeld 3090 gram ten opzichte van 3346 gram). Het aantal kinderen met een te hoog geboortegewicht (macrosomie) nam eveneens af onder invloed van suppletie.

Suppletie met vitamine D en enkele mineralen gaat effectief ontstekingen en oxidatieve stress tegen bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Bovendien vermindert het de kans op een kind met een (te) hoog geboortegewicht.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+