Suppletie effectief bij artrose

Suppletie met glucosamine en chondroïtine is bewezen effectief bij artrose en bij de preventie ervan. Tevens blijkt dat injectie met hyaluronzuur het kraakbeen kan beschermen en de progressie van artrose vertraagt.

In de medische databanken PubMed, Embase en de Cochrane Central Register of Controlled Trials werd gezocht naar relevante studies met de termen ‘behandeling’, ‘artrose’ en ‘knie’. Er werden uiteindelijk dertien studies geselecteerd die voldeden aan de selectiecriteria. Het betrof gerandomiseerde studies met een behandelduur van minimaal twaalf maanden en waarbij een vergelijking gemaakt werd met een placebo.

Drie van de vier studies toonden aan dat suppletie met chondroïtinesulfaat leidde tot significant minder verlies van kraakbeen ten opzichte van een placebo. In twee van de drie studies die gedaan werden met glucosamine werd eveneens een significant effect gezien op het behoud van kraakbeen. Eén van de drie studies met injectie van hyaluronzuur in het kniegewricht toonde aan dat hyaluronzuur het verlies van kraakbeen significant kon vertragen. Het gebruik van de pijnstillers NSAID’s, vitamine D en vitamine E had geen structureel effect bij artrose.

Patiënten met artrose of een verhoogde kans op deze aandoening kunnen baat hebben bij suppletie met glucosamine en chondroïtine. Ook is er enig bewijs voor het effect van injectie met hyaluronzuur. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login