Suppletie met B-vitaminen bij hart- en vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met B-vitaminen verlaagt de kans op een beroerte, maar verhoogt de kans op angina pectoris. Dat was de uitkomst van het grote Heart Outcomes Prevention Evaluation (HOPE) 2-onderzoek.
Gekeken werd naar het effect van een combinatie van vitamine B6, B12 en foliumzuur op de homocysteïnespiegel en het risico van hart- en vaatziekten. Dit vijf jaar durende onderzoek was uitgevoerd onder 5522 patiënten van 55 jaar of ouder die vaatziekten of suikerziekte hadden. De helft kreeg een combinatie van 2,5 mg foliumzuur, 50 mg vitamine B6 en 1 mg vitamine B12 en de andere helft kreeg placebo. Gekeken werd naar overlijden door hart- en vaatziekten, hartinfarct, en beroerte.
In de behandelgroep was het homocysteïne gedaald met 2,4 micromol/l, in de placebogroep was het gestegen met 0,8 micromol/l. In de behandelgroep was de kans op een beroerte 25% lager dan in de placebogroep. Daarentegen was de kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen voor onstabiele angina pectoris 24% hoger in de behandelgroep. Het risico van overlijden door hart- en vaatziekten en het krijgen van een hartinfarct verschilden niet tussen beide groepen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.