Suppletie met coënzym Q10 gunstig bij statines

Patiënten met medicatie van de cholesterolverlagende statines zijn mogelijk gebaat bij suppletie met coënzym Q10.

Dit bleek uit een studie met 49 patiënten waarvan het te hoge cholesterol behandeld werd met de statine atorvastatine. De patiënten ontvingen gedurende 16 weken 10 mg atorvastatine per dag. De helft werd bovendien gesuppleerd met 100 mg coënzym Q10 per dag, de andere helft kreeg een placebo.

Aan het einde van de onderzoeksperiode waren de concentraties LDL-cholesterol in het bloed van de patiënten in de suppletie- en placebogroep met respectievelijk 43% en 49% gedaald. De concentratie coënzym Q10 in het bloed daalde met 42% in de placebogroep maar steeg met 127% in de met coënzym Q10-gesuppleerde groep. Daarnaast lieten de patiënten in de suppletiegroep een opvallender stijging zien in de concentratie HDL-cholesterol vergeleken met patiënten in de placebogroep.

De onderzoekers concluderen dat atorvastatine de concentratie coënzym Q10 in het bloed met zekerheid laat dalen en dat suppletie met dit supplement deze waarde weer laat stijgen. Nader onderzoek wordt aanbevolen om het gebruik van coënzym Q10-suppletie bij statinetherapie te evalueren. Lipitor is een bekende merknaam van atorvastatine.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+