Suppletie met kalium verlaagt bloeddruk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek blijkt dat suppletie met kalium de bloeddruk verlaagt.
De studie betrof 85 jonge, gezonde personen met een overwegend normale bloeddruk. Ze werden gedurende 6 weken in 3 willekeurige groepen verdeeld. De eerste groep werd dagelijks gesuppleerd met 1173 mg kalium (als kaliumcitraat; KCit), de tweede groep met 1173 mg kalium (als kaiumchloride; KCl) en de derde met een placebo.
Aan het einde van de behandelperiode werden de waarden van de beide kaliumgroepen vergeleken met die van placebo. De gemiddelde arteriële bloeddruk in de KCit-groep was ten opzichte van placebo gedaald met 5,22 mmHg. In de KCl-groep was deze daling 4,70 mmHg. De systolische bloeddruk daalde in de KC-groep met 6,69 mmHg en in de KCl-groep met 5,24 mmHg. De diastolische bloeddruk daalde in de KCit-groep met 4,26 mmHg tegen 4,30 mmHg in de KCl-groep. Tussen de groepen die KCit of KCl kregen was dus weinig verschil. Wel lieten beide groepen ten opzichte van placebo een significante verlaging van de verschillende bloeddrukken zien.
De personen die bij aanvang een hogere systolische bloeddruk hadden, lieten een groter effect van de kaliumsuppletie zien.
De onderzoekers concluderen dat een verhoogde inname van de hoeveelheid kalium met de voeding een substantiële invloed kan hebben op de geleidelijke stijging van de bloeddruk in de gehele bevolking.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen