Suppletie met L-carnitine als aanvulling op dotterbehandeling

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten die een hartinfarct hebben gehad zonder ST-segmentelevatie zijn naast het ondergaan van een dotterbehandeling gebaat bij intraveneuze toediening van L-carnitine.

Dit bleek uit een studie met 96 patiënten die een acuut hartinfarct hadden doorgemaakt zonder ST-segmentelevatie. In twee wilekeurige groepen verdeeld kregen ze placebo of L-carnitine: de eerste dag 5 gram gevolgd door 3 dagen 10 gram intraveneus. Alle patiënten kregen binnen 24 uur nadat de pijn op de borst was begonnen een dotterbehandeling.

In de L-carnitinegroep waren de piekwaarden voor creatinekinase-MB 12 en 24 uur na de dotterbehandeling significant lager dan in de controlegroep. Ook de piekwaarden voor troponine-I waren in deze groep 8 uur na de dotterbehandeling lager dan in de controlegroep. Creatinekinase-MB en troponine-I zijn cardiale markers.

De behandeling met L-carnitine bleek een onafhankelijke voorspellende factor voor de verlaging van creatinekinase-MB en troponine-I. De onderzoekers bevelen nader groter opgezet onderzoek aan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen