Suppletie met vitamine C voor gezonde botten op oudere leeftijd

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine C-suppletie biedt ouderen mogelijk bescherming tegen botbreuken. Dat blijkt uit de resultaten van een Amerikaanse studie.
De studie was onderdeel van de Framingham Osteoporosis Study en betrof 366 oudere mannen en 592 oudere vrouwen. De gemiddelde leeftijd was 75 jaar. Bij aanvang werd bij alle deelnemers de totale vitamine C-inname nagegaan. Dit werd gedaan aan de hand van de verkregen informatie over het voedingspatroon en het gebruik van voedingssupplementen.
Gedurende de volgperiode van 15 tot 17 jaar traden er onder de deelnemers 100 heup- en andere niet-vertebrale botbreuken op. Hierbij bleken de ouderen met de hoogste totale vitamine C-inname significant minder vaak een dergelijke breuk op te lopen dan degenen met de laagste totale vitamine C-inname. Op dezelfde wijze bleek het aantal botbreuken het laagste onder degenen met de hoogste vitamine C-voedingssuppletie. Een dergelijk verband gold echter niet als alleen naar de inname van vitamine C via de voeding werd gekeken. Dit duidt op het mogelijke belang van vitamine C-suppletie voor een goede botgezondheid onder ouderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen