Suppletie verhoogt luteïneconcentratie in moedermelk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met luteïne aan vrouwen die borstvoeding geven leidt bij hun nageslacht tot een significante toename van de plasmaconcentratie van deze carotenoïde.

Er namen 89 borstvoedende vrouwen aan de studie deel. Ze waren vier tot zes weken eerder bevallen van hun kind. Ze werden willekeurig in groepen verdeeld en kregen placebo, 6 of 12 mg luteïne per dag. De vrouwen namen gedurende zes weken het supplement en volgden hun gewone voedingspatroon. Wekelijks werd de concentratie van luteïne in de moedermelk gemeten. Tevens werden aan het begin en einde van de studie bij de moeders de plasmaconcentraties van carotenoïden bepaald. Dit gebeurde eveneens aan het einde van de studie bij de kinderen.

In vergelijking met de placebogroep was de totale concentratie van luteïne en zeaxanthine in de moedermelk significant hoger in zowel de lage als hoge suppletiegroep (respectievelijk 140% en 250%). Ook was de concentratie van beide carotenoïden onder invloed van suppletie significant hoger in het bloedplasma van de moeders (170% en 250% voor respectievelijk de lage en hoge dosis) en in het bloedplasma van de kinderen (respectievelijk 180% en 330%). Suppletie met luteïne was niet van invloed op de concentraties van andere carotenoïden.

Luteïne is de voornaamste carotenoïde voor het kinderbrein. Luteïne maakt voor 60% deel uit van de totale carotenoïdenconcentratie in het hersenweefsel van baby’s.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen