Suppletie zinvol bij kinderen met astma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een combinatie van visolie, probiotica, groente- en fruitextracten leidt tot minder medicatiegebruik en een verbetering van de longfunctie van astmatische kinderen.

Er werden 192 astmatische kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De kinderen in de suppletiegroep kregen gedurende 16 weken een supplement met visolie, probiotica en extracten van groenten en fruit. De andere kinderen kregen een placebo. Aan het begin van de studie en na 8 en 16 weken werd de longfunctie, het medicatiegebruik en de ernst van de symptomen geëvalueerd.

In vergelijking met de placebogroep werd bij de kinderen in de suppletiegroep een significante verbetering van de longfunctie gezien. Tevens nam het gebruik van kortwerkende luchtwegverwijders en inhalatiecorticosteroïden significant af in de suppletiegroep. Er was geen significant verschil in symptomen tussen beide groepen. 

De resultaten suggereren dat een voedingspatroon rijk aan groenten, fruit, vis en probiotica zinvol is bij astmatische kinderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen