Tailleomvang voorspelt diabetesrisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
De tailleomvang bij mannen is zeer betrouwbaar bij het voorspellen van het risico van diabetes type-2. Dit is een conclusie uit de Harvard Health Professionals Follow-Up Study.
Aan dit onderzoek namen 27.270 mannen deel. Zij werden gedurende dertien jaar gevolgd. De BMI werd bepaald, de tailleomvang en de verhouding taille/heup (VTH).
Tijdens het onderzoek ontstonden 884 gevallen van diabetes type-2. In vergelijking met de mannen met de smalste taille, minder dan 86 cm, hadden degenen met een tailleomvang van 87 tot 91, 91 tot 96, 96 tot 101 en 102 tot 157 cm respectievelijk twee, drie, vijf en twaalf keer meer kans om diabetes type-2 te ontwikkelen. Verder bleek de tailleomvang net zo goed te zijn als de BMI in het voorspellen van het risico van diabetes en beter dan de VTH.
Gezien de resultaten zou de nu aanbevolen maximum tailleomvang voor mannen, 102 cm, naar beneden moeten als we het risico van diabetes willen verlagen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.