Tardigrade-eiwit bevordert stressbestendigheid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wanneer een specifiek eiwit van beerdiertjes (tardigrades) wordt toegediend aan humane lichaamscellen, krijgen deze cellen bovennatuurlijke eigenschappen. Beerdiertjes zijn minuscule meercellige diertjes die bijzondere eigenschappen bezitten waardoor ze in staat zijn in extreme omstandigheden te leven. Ze kunnen bijvoorbeeld zeer hete en koude temperaturen en hoge stralingsniveaus overleven die dodelijk zijn voor mensen. Ook kunnen ze lange perioden zonder water en zelfs in de ruimte overleven. Eerder onderzoek heeft een indrukwekkend aantal trucs aan het licht gebracht die beerdiertjes gebruiken om in leven te blijven.

Het onderzoeksteam richtte zich op een bepaald eiwit genaamd CAHS D, waarvan bekend is dat het beschermt tegen extreme uitdroging. Ze isoleerden het eiwit, dienden het toe aan humane lichaamscellen en plaatsten de cellen in een stressvolle omgeving. CAHS D verandert onder stress in een gelachtige substantie, waardoor moleculen beschermd worden tegen uitdroging.

Toediening van CAHS D aan humane cellen, toonde eveneens dat het eiwit in een gelachtige substantie veranderde. Deze verandering vertraagde het metabolisme van de cellen, net als bij de beerdiertjes. Wanneer de stressvolle omgeving werd opgeheven, loste de gelachtige substantie op en keerden de cellen terug naar hun normale metabolisme.

Het toedienen van tardigrade-eiwitten vertraagt het metabolisme van humane lichaamscellen. Het is nog te vroeg om te concluderen dat toediening van tardigrade-eiwitten de mens in staat stelt om in extreme omstandigheden te overleven.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.