Te zwaar en zwanger? Wees alert op tekorten!

Vrouwen met overgewicht of obesitas hebben meer kans op tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen tijdens hun zwangerschap. Dit blijkt uit de Amsterdam Born Children and their Development (ABCD) studie.

De studie werd uitgevoerd in Amsterdam en er namen 4243 zwangere vrouwen met hun kinderen deel. De zwangere vrouwen hadden geen diabetes. Tijdens de twaalfde tot vijftiende zwangerschapsweek werd in het bloed van de aanstaande moeders de status van verschillende micronutriënten bepaald.

Van alle zwangere vrouwen had 9% een tekort aan foliumzuur, 6% had een ijzertekort en bij 14% was sprake van een onvoldoende vitamine B12-spiegel. Vrouwen met overgewicht en obesitas hadden significant lagere concentraties van foliumzuur, ijzer en vitamine B12 in het bloed. De kans op een tekort aan deze micronutriënten was bij vrouwen met een te hoog lichaamsgewicht twee- tot driemaal groter in vergelijking met vrouwen met een normaal lichaamsgewicht. Ondergewicht leidde niet tot een extra risico van voedingstekorten.

Volgens de wetenschappers moeten verloskundigen en gynaecologen zich hiervan bewust worden. Zwangere vrouwen met overgewicht hebben vaker nutriëntentekorten. Middels bloedonderzoek is dit eenvoudig vast te stellen. Gezonde en gevarieerde voeding en het gebruik van supplementen verkleint de kans op tekorten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+