Tekort melatonine, grotere kans borstkanker?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een dierproef bleek dat een tekort aan melatonine een rol speelt bij de ontwikkeling van borstkanker. Blootstelling aan licht doet de productie van melatonine door de pijnappelklier afnemen.
Om de invloed van melatonine te kunnen bepalen, hadden dr. David Blask en collega’s menselijke borstkankercellen in ratten geïmplanteerd. Een bloedvat liep naar de tumor toe, een bloedvat liep er vanaf zodat inkomende en uitgaande stoffen van de tumor goed gecontroleerd konden worden. Van vrouwelijke vrijwilligers werd drie keer bloed afgenomen. De eerst keer ’s nachts nadat ze twee uur in het complete donker hadden verbleven. De tweede keer ’s nachts nadat ze 90 minuten in een hel verlichte kamer hadden doorgebracht en de laatste keer overdag. Deze bloedmonsters werden toegediend aan de kankercellen in de ratten. Het bloed dat uit de kankercellen kwam werd onderzocht op factoren die de reactie van de kankercellen konden aangeven.
De tumorcellen bleken het hardst te groeien op het bloed dat overdag en ’s nachts na blootstelling aan licht was afgenomen. In dit bloed waren de melatonineconcentraties ook het laagst. De groei werd geremd wanneer synthetisch melatonine werd toegevoegd aan dit bloed. Het bloed dat was afgenomen na een verblijf in het donker, en dus rijk was aan melatonine, kon alleen de groei van de tumor bevorderen wanneer er stoffen waren toegevoegd waardoor de werkzaamheid van melatonine werd geblokkeerd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.