Tekorten bij premature baby

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Te vroeg geboren baby’s hebben een verhoogde kans op een tekort aan vitamine A, E en D. Dit blijkt uit een studie onder Tunesische pasgeborenen.

Er werden 607 prematuren met een lichaamsgewicht van minder dan 1500 gram en een bevallingsduur van minder dan 37 weken vergeleken met 300 baby’s die op tijd waren geboren (controlegroep). In het bloedplasma werden de concentraties van vitamine A, D en E bepaald.

De prevalentie van vitaminetekorten was significant hoger bij de te vroeg geboren baby’s in vergelijking met de controlegroep. Voor vitamine A, D en E bedroeg deze risicoverhoging respectievelijk 13%, 25% en 16%. Binnen de groep prematuren was het risico significant hoger voor de baby’s met de kortste zwangerschapsduur en baby’s met het laagste lichaamsgewicht. Daarnaast bleek zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) het risico van een vitamine E-tekort met 56% significant te verhogen, terwijl zwangerschapsdiabetes bij de moeder het risico van een vitamine E-tekort significant met het viervoudige verhoogde. De kans op een vitamine D-tekort nam met bijna het drievoudige significant toe bij tweelingen en bij pre-eclampsie.

Volgens de wetenschappers is het van belang dat er actie wordt ondernomen om het risico van vitaminetekorten te beperken. Ze adviseren een gezonder eetpatroon aan zwangere vrouwen en een hogere blootstelling aan zonlicht. Daarnaast adviseren ze voedingssuppletie te geven aan te vroeg geboren baby’s. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen