Theesoorten en hart- en vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Groene thee en rooibosthee beschermen tegen hart- en vaatziekten doordat ze de activiteit van ACE (angiotensine converterend enzym) remmen.
Aan de crossoverstudie namen 17 personen deel. Ze kregen willekeurig in drie fasen 400 ml groene thee (Japanse Chenza), zwarte thee (Indiase Assam) en rooibosthee (Zuid Afrika). Voor aanvang van de theeconsumptie en na 30, 60 en 180 minuten werd zowel de activiteit van ACE als de stikstofoxideconcentratie bepaald. Tevens werd het ACE-genotype vastgesteld.
Een eenmalige inname van rooibosthee remt de activiteit van ACE significant na 30 en 60 minuten. Bij personen met het ACE II-genotype nam de activiteit van ACE significant af 30 minuten na consumptie van groene thee. Bij personen met het ACE ID-genotype werd de activiteit 60 minuten na het drinken van groene thee significant minder. Daarnaast werd 60 minuten na consumptie van rooibos thee de ACE-activiteit significant geremd bij personen met het ACE II-genotype. Het drinken van thee had geen invloed op de stikstofoxideconcentratie.
De onderzoekers suggereren dat het drinken van zowel groene als rooibosthee een beschermend effect heeft op het hart en de bloedvaten doordat de activiteit van ACE afneemt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen