Therapeutische effecten coënzym Q10 in MPPT-model

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Voor het bestuderen van de ziekte van Parkinson wordt vaak gebruikgemaakt van proefdieren. Een van de meest bruikbare methoden betreft de toediening van de stof MPTP (1-methyl-4-fenyl-1,2,3,6-tetrahydropyridine) om de pathologie van parkinson te imiteren. Het MPTP-proefdiermodel is zeer geschikt gebleken therapeutische strategieën te kunnen testen.
In het MPTP-proefdiermodel werden de effecten van coënzym Q10 getest. Gevonden werd dat coënzym Q10, gereduceerd coënzym Q10 (ubichinol) en coënzym Q10 in geëmulgeerde vorm, indien toegevoegd aan het voer, tot significante verhoging van de coënzym Q10-spiegel in het serum leidde. Daarnaast verhinderde coënzym Q10 verlaging van dopamine, een belangrijk kenmerk van de ziekte van Parkinson. Coënzym Q10 bleek beschermend te werken tegen de neuronale beschadigingen aan de substantia nigra pars compacta, veroorzaakt door MPTP.
De onderzoekers concluderen dat de in het MPTP-proefdiermodel gevonden effecten van coënzym Q10 veelbelovend zijn voor de behandeling van patiënten met de ziekte van Parkinson.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen