Therapeutische effecten coënzym Q10 in MPPT-model

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voor het bestuderen van de ziekte van Parkinson wordt vaak gebruikgemaakt van proefdieren. Een van de meest bruikbare methoden betreft de toediening van de stof MPTP (1-methyl-4-fenyl-1,2,3,6-tetrahydropyridine) om de pathologie van parkinson te imiteren. Het MPTP-proefdiermodel is zeer geschikt gebleken therapeutische strategieën te kunnen testen.
In het MPTP-proefdiermodel werden de effecten van coënzym Q10 getest. Gevonden werd dat coënzym Q10, gereduceerd coënzym Q10 (ubichinol) en coënzym Q10 in geëmulgeerde vorm, indien toegevoegd aan het voer, tot significante verhoging van de coënzym Q10-spiegel in het serum leidde. Daarnaast verhinderde coënzym Q10 verlaging van dopamine, een belangrijk kenmerk van de ziekte van Parkinson. Coënzym Q10 bleek beschermend te werken tegen de neuronale beschadigingen aan de substantia nigra pars compacta, veroorzaakt door MPTP.
De onderzoekers concluderen dat de in het MPTP-proefdiermodel gevonden effecten van coënzym Q10 veelbelovend zijn voor de behandeling van patiënten met de ziekte van Parkinson.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen