Toch roken tijdens zwangerschap? Vitamine C beschermt ongeboren baby

Het slechtste wat een zwangere vrouw voor de ongeboren baby kan doen is naast alcohol drinken, roken. Toch blijven roken? Dan in ieder geval dagelijks suppletie met vitamine C om het ongeboren kind tegen ‘meeroken’ te beschermen. Dit blijkt uit een studie bij moeders die tijdens hun zwangerschap bleven roken.

Voor de studie werden zwangere, rokende vrouwen geselecteerd. Tussen de 13e en 23e zwangerschapsweek werden ze verdeeld in een suppletie- en placebogroep. In de suppletiegroep kregen ze dagelijks 500 mg vitamine C tot aan de bevalling. De andere vrouwen kregen dagelijks een placebo. Op een leeftijd van drie en twaalf maanden werd de longfunctie gemeten bij de baby’s van de rokende moeders.

De moeders rookten tijdens hun zwangerschap gemiddeld zeven sigaretten per dag. Op een leeftijd van drie maanden werd een significant verschil gezien tussen de longfunctie van de kinderen in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. Ook op eenjarige leeftijd werd dit verschil in longfunctie gezien tussen beide groepen; kinderen van moeders die vitamine C gesuppleerd kregen, hadden een significant betere longfunctie ten opzichte van kinderen uit de placebogroep.

De onderzoekers blijven het effect van vitamine C op de longfunctie vervolgen tot de kinderen zes jaar zijn. Daarnaast willen ze bekijken of suppletie met de vitamine mogelijk ook astma kan voorkomen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+