Tomaat produceert vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dierlijke producten zoals eieren, vlees en zuivel bevatten een kleine hoeveelheid vitamine D, maar planten zijn een slechte bron van deze vitamine. Hoewel sommige planten van nature vormen van vitamine D produceren, wordt dit vaak omgezet in afweerstoffen die de groei van de plant reguleren. Toch is het wetenschappers gelukt tomaten te kweken in het lab die wél bruikbare vitamine D bevatten.

Wanneer de tomaten in het laboratorium aan ultraviolet licht worden blootgesteld, wordt een deel van de precursor omgezet in vitamine D3. Het is echter nog onbekend hoe ze het zullen doen wanneer ze buiten worden gekweekt. Het is immers nog niet duidelijk of het blokkeren van de productie van de afweerstoffen invloed heeft op het vermogen van de tomaten om met omgevingsstress om te gaan wanneer ze buiten het lab worden gekweekt.

De tomatenplanten zijn een voorbeeld van ‘gen-editing’, een techniek die onderzoekers in staat stelt veranderingen in het genoom van een organisme aan te brengen om betere gewassen te ontwikkelen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.