Tomaatextract preventief tegen hart- en vaatziekten?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Aan het Schotse Rowett Research Institute werden gunstige effecten van tomaatextract op de samenklontering van bloedplaatjes gevonden.
Een groep van 90 gezonde personen met normale bloedplaatjesfuncties nam deel aan een gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd cross-over uitgevoerd onderzoek naar effecten van de consumptie van tomaatextract op de functies van bloedplaatjes. Drie uur na de consumptie van een hoeveelheid tomaatextract overeenkomend met respectievelijk zes tomaten, twee tomaten of een placebo, werden veranderingen in het functioneren van bloedplaatjes ten opzichte van de uitgangssituatie gemeten.
De bloedplaatjesaggregatie bleek significant verminderd na de toediening van een hoge of een lage dosis tomaatextract. Bij personen met reeds sterk verhoogde waarden voor homocysteïne en C reactief eiwit bleek de bloedplaatjesremming door tomaatextract het sterkst.
De auteurs concluderen: ‘tomaatextract als functional food of als voedingssupplement zou een rol kunnen vervullen in de preventie van hart en vaatziekten door het verminderen van de bloedplaatjesactivering, wat kan bijdragen aan een vermindering van trombotische voorvallen.’ De resultaten van deze studie geven aan dat tomaatextract bloedplaatjesactivering kan verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen