Triage: veroudering door vitamine K-gebrek

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De inname van vitamine K is over het algemeen ondermaats en staat een optimaal functioneren van vitamine K-afhankelijke enzymen in de weg.
Dit blijkt uit een studie gebaseerd op de triage-theorie. Deze theorie stelt dat sommige functies van micronutriënten (zo’n 40 essentiële vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren) beperkt zijn tijdens een nutriëntentekort. De functies die nodig zijn voor de overleving op korte termijn krijgen in dat geval voorrang boven de functies die minder essentieel zijn. Dit kan bijdragen aan het verouderingsproces en op den duur leiden tot ziektes.
Voor de studie werd de invloed van een vitamine K-tekort op vitamine K-afhankelijke enzymen onderzocht. Hiertoe werd gebruikgemaakt van informatie uit de Mouse Genomic Informatics (MGI) database. Van de 16 bekende vitamine K-afhankelijke enzymen werd de relevantie van enkele enzymen bepaald op basis van de sterfte onder muizen door een tekort aan deze enzymen. Er werden 5 essentiële enzymen gevonden die betrokken zijn bij het stollingsproces. Een tekort aan een van deze enzymen leidde tot embryonale sterfte onder de muizen. Er werden 5 andere enzymen als minder essentieel beschouwd, omdat de embryo’s van de muizen met een tekort hieraan het konden overleven wanneer ze bijvoeding kregen. Bij een vitamine K-tekort wordt voorrang gegeven aan het transport van deze vitamine naar de lever, alwaar de gamma-carboxylering van de essentiële vitamine K-afhankelijke enzymen plaatsvindt. In de overige weefsels vindt de gamma-carboxylering van de 5 niet-essentiële enzymen plaats. Een vitamine K-tekort door bijvoorbeeld een genetische mutatie of het chronisch gebruik van bloedverdunnende cumarinederivaten zoals warfarine leidt onder andere tot een verlies van botmassa en atherosclerose.
Als de triage-theorie klopt kan veel leed als gevolg van dergelijke verouderingsprocessen worden bespaard. Bijna alle metabole processen in het lichaam vinden immers plaats met behulp van enzymen die voor hun werking afhankelijk zijn van specifieke micronutriënten. Een optimale nutriëntentoevoer kan een verstoring van deze processen voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen