Tryptofaan sleutel tot ouderdomsziekten?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben gevonden dat tryptofaan mogelijk beschermt tegen ouderdomsziekten.

De onderzoekers bestudeerden het tryptofaanmetabolisme bij een specifieke worm, C. elegans genaamd. Deze worm leent zich goed hiervoor omdat hun tryptofaanmetabolisme overeenkomt met het humane tryptofaanmetabolisme.

Uit een experiment met de worm bleek dat het enzym tryptofaan 2,3-dioxygenase (TDO-2) een sleutelrol heeft. TDO-2 is verantwoordelijk voor de afbraak van tryptofaan. Een afname van TDO-2 leidt tot een toename van de tryptofaanconcentratie. Een verhoogd gehalte van tryptofaan gaat toxiciteit van het eiwit alfa-synucleïne tegen. Alfa-synucleïne is een eiwit dat in de hersenen voorkomt. Samenklontering van dit eiwit wordt in verband gebracht met de ziekte van Parkinson. Tevens bleek dat een afname van TDO-2 de levensduur van de worm verlengde. Toevoeging van tryptofaan aan de voeding van de wormen had eenzelfde resultaat.

Wat het effect van TDO-2 en tryptofaan bij personen met de ziekte van Parkinson is, moet in vervolgstudies onderzocht worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen