Type voeding van invloed op kans chronische ziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voeding met een lage glycemische index (GI) en/of een lage glycemische belasting (GL) verlaagt de kans op chronische aandoeningen. Dit blijkt uit een systematische review.
De review bestond uit 37 wetenschappelijk goed uitgevoerde onderzoeken die betrekking hadden op de GI en GL enerzijds en het risico van chronische aandoeningen anderzijds.
De studies hadden een volgperiode van 4 tot 20 jaar. In totaal werd bij 40.129 personen een chronische aandoening gevonden. Wanneer de groep personen met een voedingsinname met de hoogste GI en GL werd vergeleken met de groep personen met een voedingsinname met de laagste GI en GL bleek de kans op de volgende aandoeningen significant te dalen voor de eerste groep: diabetes type-2, coronaire hartziekten, galblaasziekten en borstkanker. Voor diabetes en hartaandoeningen bleek het effect vergelijkbaar met dat van een hoge graan- en vezelconsumptie.
De resultaten onderschrijven de hypothese dat een hoog glucosegehalte in het bloed na de maaltijd het voortschrijden van een chronische aandoening versnelt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.