Ubiquinol gunstig bij ernstig hartfalen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vaak hebben patiënten met ernstig hartfalen een zeer lage CoQ10-spiegel die door suppletie met coënzym Q10 in de vorm van ubiquinon onvoldoende stijgt. Hierdoor blijft een optimaal effect uit. Darmoedeem wordt als mogelijke oorzaak genoemd van de slechte opname.
Uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers blijkt nu echter dat suppletie met CoQ10 in de vorm van vorm ubiquinol voor deze groep van patiënten uitkomst biedt. Het leidt wél tot gewenste stijging van de CoQ10-spiegel en daarmee tot aanzienlijke verbetering van de symptomen.
Ubiquinol is de biologisch actieve vorm van CoQ10. Het is de vorm die van nature in het lichaam voorkomt. Dit in tegenstelling tot coënzym Q10 in de vorm van ubiquinon, dat in het lichaam eerst moet worden omgezet in ubiquinol.
Het onderzoek werd uitgevoerd met 7 patiënten met ernstig hartfalen (NYHA-klasse IV) die met het gebruik van gemiddeld 450 mg ubiquinon per dag tot een gemiddelde CoQ10-spiegel van slechts 1,6 mcg/ml kwamen. Bij alle 7 werd de suppletie met ubiquinon vervangen door een dagelijkse dosis van gemiddeld 580 mg ubiquinol.
Hiermee steeg de CoQ10-spiegel van gemiddeld 1,6 naar gemiddeld 6,5 mcg/ml. Dit ging gepaard met aanzienlijke klinische verbeteringen (naar gemiddeld NYHA klasse II). Ook werd er een verbeterde pompfunctie van de linker hartkamer vastgesteld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen