Ubiquinol tegen depressie en moeheid bij CVS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met ubiquinol, de actieve vorm van coënzym Q10, kan symptomen van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) verminderen.

De wetenschappers voerden twee studies uit. Aan de acht weken durende openlabel studie namen vijf mannen en vijftien vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar deel. Ze kregen gedurende acht weken driemaal per dag een capsule met 50 mg ubiquinol. In een gerandomiseerde studie werden 43 CVS-patiënten verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze kregen gedurende twaalf weken driemaal per dag 50 mg ubiquinol of een placebo. Voor en na de suppletieperiodes werden symptomen van de aandoening geregistreerd met behulp van een vragenlijst. Aan de hand van bloedmonsters werd de Q10-spiegel bepaald. Ook werd informatie verzameld over het slaapwaakritme, de uitvoering van rekenkundige taken (cognitie) en de hartslagfrequentie als maat voor het functioneren van het autonome zenuwstelsel.

Bij personen met CVS werden verlaagde Q10-concentraties gevonden in vergelijking met een gezonde populatie. Suppletie gedurende acht weken leidde tot een significante toename van de Q10-spiegel. Onder invloed van suppletie met ubiquinol gedurende twaalf weken werd er een viervoudige toename gezien van de Q10-concentratie ten opzichte van de placebo. Hoewel er geen duidelijke vermindering van klinische symptomen was na acht weken, werd er wel een afname van depressieve klachten geregistreerd. Dit was vooral het geval bij personen die een hoge Q10-status bereikten. Suppletie gedurende twaalf weken leidde in vergelijking met de placebo tot een significante verbetering van rekenkundige taken. Ook werden de deelnemers minder frequent wakker gedurende de nacht en verbeterde de hartslagfrequentie. Er werd een relatie gezien tussen de Q10-spiegel en de mate van vermoeidheid en depressie; hoe hoger de spiegel, hoe minder klachten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen