Ubiquinol van invloed op genexpressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

4 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een humane studie bleek dat ubiquinol een effect heeft op de genexpressie met als gevolg een verlaging van het LDL-cholesterol en een veranderd patroon in de vorming van rode bloedcellen. Eerdere bevindingen van een verlaging van ontstekingsparameters kon in deze studie niet bevestigd worden.
Ubiquinol (Q10H2) wordt in het lichaam gevormd uit coënzym Q10 (ubiquinon). Ubiquinol is de biologisch actieve vorm van Q10. Het effect van ubiquinol op de genexpressie werd onderzocht bij 35 gezonde mannelijke vrijwilligers in de leeftijd van 21 tot 48 jaar. Ze kregen drie keer per dag 50 mg ubiquinol gedurende 14 dagen. Aan het begin en einde van de studie werden bloedmonsters afgenomen en geanalyseerd.
De suppletie leidde na 14 dagen tot een verhoging van de Q10-concentratie in het bloedplasma van gemiddeld 229,2 micromol/mol naar 1109,8 micromol/mol. De concentratie nam dus met bijna het vijfvoudige toe. De geoxideerde vorm van Q10, het ubiquinon, werd verminderd. Na 4 weken nam de concentratie in het bloedplasma weer af tot de uitgangswaarde.
In het onderzoek werden 272 genen geïdentificeerd die beïnvloed worden door ubiquinol. Deze genen zijn betrokken bij ontstekingsreacties, celdood en celdifferentiatie. Zo bleek dat onder invloed van ubiquinolsuppletie de expressie van genen werd gemoduleerd die zijn betrokken bij celdifferentiatie en bij het proces waarin rode bloedcellen worden gevormd (erytropoiesis). Het bleek dat suppletie met ubiquinol de differentiatie van rode bloedcellen beïnvloedde op zowel het cellulaire als het transcriptieniveau.
Voorts liet het onderzoek zien dat ubiquinol van invloed is op PPAR-alfa. Dit is een eiwit dat als transcriptiefactor de expressie van bepaalde genen reguleert. Het speelt een rol in het metabolisme van vetten en cholesterol. Ubiquinol bleek niet van invloed op de triglyceriden, totaal cholesterolgehalte, HDL-cholesterol en geoxideerd cholesterolgehalte. Wel nam het LDL-cholesterolgehalte significant af met gemiddeld bijna 13%. Deze daling was vooral het geval in de atherogene small dense LDL-partikels. Hiermee is het effect van ubiquinol op het LDL-cholesterol vergelijkbaar met het dagelijks gebruik van 2 tot 2,5 gram plantensterolen.
Ondanks dat ubiquinol van invloed is op de expressie van genen voor ontstekingsfactoren, had suppletie met ubiquinol geen effect op de concentraties van ontstekingsfactoren zelf zoals TNF-alfa, MCP-1, CXCL2 en CRP. Dit in tegenstelling tot de resultaten van een eerdere laboratoriumstudie waarbij ubiquinol werd toegevoegd aan bepaalde cellen. De discrepantie werd toegeschreven aan een andere onderzoeksopzet.
Ubiquinol is niet alleen een antioxidant en van belang voor de energiestofwisseling, maar blijkt daarnaast via een verandering van de genexpressie invloed te hebben op de celdifferentiatie en vermoedelijk ook op ontstekingsreacties.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen